Franquette


Ohjelman kuvaus

 

Franquette-pähkinäpuu on yksi vanhimmista ja tunnetuimmista eurooppalaisista pähkinälajikkeista. Tämä historiallisessa Dauphinén maakunnassa vuonna 1786 valittu pähkinälajike on erityisen suosittu Ranskassa. Franquette on edelleen yksi Euroopan yleisimmistä pähkinälajikkeista.

 

Franquette-lajikkeen lehtien putoaminen on myöhäistä, kukinta myöhäistä ja se kasvaa voimakkaasti, ja sen latvus on pystykasvuinen. Puu tuottaa kauniita ja erittäin maukkaita saksanpähkinöitä. Lehtimäisyyden ansiosta tämä runsassatoinen lajike on terve ja vastustuskykyinen bakteeri- ja sienitauteja vastaan. Franquette soveltuu näin ollen myöhäisille pakkasille alttiille kasvupaikoille ja ilmastollisesti epäsuotuisille alueille. Franquettea käytetään pähkinäpuutarhoissa erityisesti Chandlerin pölyttäjänä.

 

Kasvu/Kruunu

 

Franquette-pähkinäpuu on voimakkaasti kasvava puu, jolla on leveä latvus. Kasvupaikasta riippuen se saavuttaa aikuisena yleensä 10-20 metrin korkeuden ja suunnilleen yhtä suuren leveyden.

Franquette-pähkinäpuun kussakin lehtirungossa on 5-9 elliptistä tai pitkulaista lehteä, jotka ovat murskattuina miellyttävän tuoksuisia.

Nuorena Franquette-pähkinäpuun latvus on pyramidimainen, mutta ajan mittaan se kehittyy läpikuultavaksi, levittäytyväksi ja pallomaiseksi. Sen tummanvihreät, yhdistelmälehdet tuoksuvat kevyesti. Ensimmäisten vuosien aikana kruunun muodostumista voidaan tukea.

Franquette on myöhäinen ja kestävä lajike. Se puhkeaa myöhään ja kukkii myöhään. Kun lehdet ovat ilmestyneet, sekä uros- että naaraskukat ilmestyvät. Uroskukat kerääntyvät riippukoria muistuttavaan kukintoon (ament), kun taas naaraskukat ovat kukinnoissa, joissa on vähemmän kukkia.

 

Kukinta-aika on yleensä sama kuin puun kasvukauden alku, jolloin uroskukka kukkii noin 1. toukokuuta ja naaraskukka noin 13. toukokuuta (riippuen maantieteellisestä alueesta ja vaihtelee vuosittain).

 

Myöhäisen lehtikehityksensä ansiosta Franquette sietää myöhäisiä pakkasia, ja se soveltuu erityisen hyvin alueille, joilla talven lämpötila on alhainen, joilla on myöhäisiä keväthalloja tai joilla ilmasto-olosuhteet ovat yleisesti ottaen epäsuotuisat.

Pölytys

Pölytys tapahtuu pääasiassa tuulen avulla. Tehokkaan pölytyksen varmistamiseksi on suositeltavaa istuttaa toinen lajike lähelle. Esimerkiksi Franquetten hyvä pölyttäjä on Chandler.

Pähkinäpuutarhoissa Franquettea käytetään erityisesti Chandlerin pölyttäjänä. Istutusohjelmasta riippuen 1-3 Franquette-puuta olisi istutettava jokaista 30 Chandler-pähkinäpuuta kohti.

Tuotteet ja palvelut

Franquette-pähkinäpuu tuottaa säännöllisiä ja suuria satoja. Ensimmäistä satoa voidaan odottaa jo kolmantena vuotena, mutta merkittävä sato saavutetaan vasta seitsemäntenä tai kahdeksantena vuotena.

Pähkinöiden sadonkorjuu voidaan aloittaa, kun vihreä kuori aukeaa ja pähkinä putoaa maahan. Keski-ikäinen Franquette-puu tuottaa hyvällä paikalla yleensä 30-50 kilon sadon. 25-vuotias Franquette-puu voi tuottaa 50-75 kg saksanpähkinöitä. Pähkinäpuut tuottavat yleensä hedelmiä joka vuosi ilman taipumusta vuorotteluun. Franquette kuuluu lajikkeisiin, jotka kantavat hedelmiä oksien kärjissä.

Saksanpähkinöiden laatu

Franquette tuottaa keskikokoisia, soikeita pähkinöitä, jotka painavat 9-12 grammaa ja ovat noin 4,5 cm korkeita ja 3,8 cm leveitä.

 

Pähkinässä on vaaleanruskea, keskikokoinen ja täysin täytetty ydin. Ytimen keskipaino on 5,5 grammaa, ja ytimen osuus pähkinästä on 45 prosenttia. Pähkinän laatu on erinomainen. Se on erittäin maukas, ravitseva ja terveellinen, ja sen korkealaatuinen öljy sisältää runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja. Franquette-pähkinöiden maku on makea, kirpeä ja aromaattinen, mutta ei kitkerä, joten ne sopivat erinomaisesti nautittaviksi. Se on yksi suosituimmista pöytäpähkinöistä.

Pähkinöillä on ohut, mutta tiiviisti suljettu kuori. Hedelmän pinta on hieman karhea, syvään uurrettu ja klassisen näköinen. Ne on helppo halkaista ja kuoria.

Sadonkorjuu

Paras aika kerätä Franquette-pähkinöitä on silloin, kun uloin, vihreä ja lihaisa kuori aukeaa ja paljastaa kovan pähkinän, ja pähkinät putoavat maahan. Kypsymisaika ajoittuu yleensä syyskuun lopun ja lokakuun alun välille.

Taudinkestävyys ja pakkasenkestävyys

Franquette kestää hyvin pakkasta, ja sitä voidaan istuttaa ongelmitta hyvin tuulisille paikoille. Pähkinäpuu kestää hyvin antraksnoosia ja bakteerikääpää (se on kuitenkin herkempi happamilla mailla). Pähkinäpuu kestää myös hyvin myöhäisiä pakkasyötä.

 

 

Korkeus ja kasvu   Voimakas kasvu

Puiden kruunu

 Tiheä latvus

Kukkivat

Myöhäinen kukinta. Kasvuston ja kukinnan myöhäinen alkaminen. Soveltuu alueille, joilla talvilämpötilat ovat alhaiset ja joilla on myöhäisiä pakkasia.

Kukinnan tyyppi

  Protandrinen

Itsestään hedelmöittyminen

 Itsepölytys

Pölytys

 Erittäin hyviä pölyttäjiä Laralle ja Chandlerille.

Pääte tai sivusivu

 Terminaalinen hedelmäkasvu, mutta korkea sato

Hedelmät

 Myöhäinen hedelmien asettuminen

Kuori

 Keskikokoinen (9-12 g), n. 28-32 mm, pallomaiset hedelmät.

Kuori ja hedelmäliha


 Tukeva kuori klassisella ulkoasulla

 

Walnut

 Kauniita kevyitä saksanpähkinöitä, paino 5-6 g, helppo kuoria, erinomainen maku.

Sadonkorjuu

 

 

Syyskuun loppu/lokakuun alku

Öljypitoisuus

 65%

Ydinosa % kokonaismäärästä 

 45%

Talvenkestävyys

 Erittäin hyvä talvipakkasenkestävyys

Herkkyys pakkaselle

 Korkea kestävyys myöhäisiä keväthalloja vastaan

Alttius bakteerien aiheuttamalle kuihtumiselle ja antrakinoosille

 Vastustuskyky antrakinoosia ja bakteerien aiheuttamaa kuihtumista vastaan.