Varietatea de nuc Fernor este una dintre cele mai importante soiuri de nuc provenite din Franța. A fost obținută prin încrucișarea varietăților de nuc Franquette și Lara. Fernor este extrem de rezistent la îngheț și foarte rezistent la bolile bacteriene și fungice. Aceasta, împreună cu combinația de plodire timpurie și randamente ridicate, face din Fernor o varietate care poate fi utilizată peste tot în cultivarea comercială și în grădini de acasă. Astăzi, Fernor este foarte apreciat pentru calitatea sa excepțională a jadului deschis și gustul minunat.
Nucul Fernor este un arbore de nuc cu creștere medie. Fernor crește vertical și pitorește, cu un unghi de ramificare mediu, relativ lent și rămâne de asemenea destul de mic în ansamblu. Înălțimea sa este de aproximativ 10-15 metri. Frunzele pinnate, ușor parfumate, sunt dispuse alternativ și au o lungime de aproximativ 20 cm până la 30 cm. Când sunt zdrobite, frunzele emană un miros aromatic, balsamic special și au un gust amar și acru. Ca multe alte soiuri cu plodire laterală, Fernor necesită soluri fertile și adânci pentru a atinge potențialul său productiv.
Nucul Fernor dezvoltă o coroană verticală, destul de îngustă. Fernor se pretează la plantarea de densitate mare. O distanță optimă ar fi, de exemplu, 6 x 5 metri, ceea ce plasează arborii mai aproape unul de celălalt în rând, lăsând suficient spațiu între rânduri. Acest plan de plantare rezultă în randamente timpurii și ridicate. Varietățile de polenizare pe care le recomandăm sunt Fernette și Franquette și pot fi amestecate în aceleași rânduri. Arborii de polenizare ar trebui să fie plantați în aval de varietatea principală pentru a ajuta dispersia polenului în sus și a poleniza varietatea principală.
Nucul Fernor este o varietate cu înflorire târzie și muguri târzii. Ca și în cazul varietății Franquette, sezonul de creștere începe în a doua jumătate a lunii aprilie. Data de deschidere a mugurilor este în jurul datei de 21 aprilie.
Fernor este un soi de nuc protandric, florile masculine înfloresc puțin mai devreme decât cele feminine. Florile masculine verzi sunt pendule. Florile feminine pot fi găsite atât la capătul ramurilor, cât și lateral pe ramuri. Perioada de înflorire se încadrează între 1 mai (înflorire completă masculină) și 12 mai (feminine). Stadiile fenologice ale Fernor corespund celor ale Franquette (+/- 1 zi). Fernor combină o sănătate bună și rezistență la bolile bacteriene și fungice cu muguri târzii, făcându-l potrivit pentru locații predispuse la înghețuri tardive.
Începând din noiembrie, nucul Fernor intră în hibernare după primul îngheț. Ramurile nou crescute sunt mature și lemnificate până atunci, ceea ce înseamnă că lăstarii crescuți în sezonul de creștere nu suferă de înghețurile timpurii de iarnă.
Fernor este potrivit pentru plantarea în orice sol profund, bine drenat, bogat în nutrienți, cu un pH ușor acid până la neutru și la o înălțime maximă de 1800 metri deasupra nivelului mării.
Fernor este doar parțial auto-polenizator; proximitatea unei alte varietăți crește semnificativ randamentul. Polenizatorii pentru Fernor sunt, de exemplu, Fernette sau Franquette. Se recomandă plantarea a 1 până la 3 arbori Fernette pentru fiecare 30 de arbori Fernor. Parteneri buni de polenizare sunt, de asemenea, Ronde de Montignac sau varietatea Lara. Nucul Fernor este un bun polenizator pentru alte varietăți, cum ar fi Lara sau Chandler.
Varietatea de nuc Fernor, cu randament ridicat, începe să producă devreme. Nucul produce primele roade după doar 3 până la 5 ani. Productivitatea este foarte mare — în medie, se recoltează 1 ton pe hectar la vârsta de 6 ani și adesea 4-5 tone de nuci uscate pe hectar la maturitate.
Fernor aparține varietăților cu plodire laterală, adică fructele se formează nu doar pe vârfurile lăstarilor, ci și pe ramurile laterale. Rata plodirii pe ramurile laterale este de 90%. Această capacitate ridicată de a forma fructe conduce la o încărcătură de fructe regulată și bogată.
La ani de la plantare |
Randament la hectar (tona) |
1-2 | - |
3-5 | ✓ |
6 | 1 ton |
10 | 4-5 tons |
Fructele nucului Fernor sunt printre cele mai frumoase dintre toate varietățile de nuc. Ele se coc în prima jumătate a lunii octombrie și au o greutate medie de 12,4 g. 60% dintre nuci sunt mai mari de 32 mm. Calibrul este ușor mai mare decât cel al varietății Franquette. Nucile din soiul Fernor au o culoare galbenă izbitoare, sunt destul de alungite, uneori eliptice ca Franquette, dar cu un fund mai zbârcit. Nucile au o formă clasică, cu o îmbinare perlata.
Culoarea miezului este strălucitoare și deschisă. Greutatea miezului este de 6,9 g în medie, iar acesta umple complet pericarpul. Miezul reprezintă 44-48% din greutatea totală a nucii. Miezul de nuc are un gust aromatic, ușor dulce, remarcabil, fără taninuri sau amăreală. Pericarpul este de grosime medie (1,7 mm), de culoare deschisă, destul de neted, puțin zgâriat și poate fi scos ușor.
Gustul aromatic al nucilor este pur și simplu inconfundabil.
Perioada de coacere este de la sfârșitul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie (26.09-10.10).
În general, varietatea de nuc Fernor este un arbore sănătos, cu o rezistență ridicată la putregaiul bacterian (Xanthomonas arboricola pathovar. juglandis) și la antracnoză (Gnomonia leptostyla). Fernor este complet rezistent la îngheț și, prin urmare, este ideal pentru locații cu temperaturi scăzute iarna. Nucul este, în mare parte, rezistent la înghețurile târzii și tolerat la secetă. În ansamblu, arborele este vital și adaptabil la diferite condiții climatice.
|
Walnuts Bulgaria are specializați de mulți ani în plantarea și cultivarea puieților de nuc. Pentru a vă ajuta cu planurile și obiectivele dvs., vă oferim acest calculator online. Vă rugăm să rețineți că se recomandă utilizarea a 3-10% (din numărul total de arbori) din soiul de polenizator Fernette.
Walnuts Bulgaria
Semerdzhievo / Smilekin, Selskostopanski dvor
GPS Koordinaten: 43°46'32.05"N , 26° 9'44.51"E oder 43.775587, 26.162301
Tel: ++359 (0) 87 9119888 (Deutsch/English) ++359 (0) 88 7379778 (Български, English)
E-Mail: info@walnuts-bulgaria.com
Visit us on www.facebook.com