Franquette


Beschrijving 

 

De Franquette-walnotenboom is een van de oudste en bekendste Europese walnotensoorten. Deze variëteit, geselecteerd in 1786 in de historische regio Dauphiné, is vooral populair in Frankrijk. Franquette is nog steeds een van de meest voorkomende walnotensoorten in Europa.

 

 

De Franquette-variëteit verliest laat zijn bladeren, bloeit laat en heeft een krachtige, rechtopstaande groei. De boom produceert mooie en zeer smakelijke walnoten. Door de dichte bladstructuur is deze productieve soort gezond en resistent tegen bacterie- en schimmelziekten. Daarom is Franquette geschikt voor locaties die gevoelig zijn voor late vorst, evenals voor klimatologisch ongunstige gebieden. Franquette wordt vaak gebruikt in walnootgaarden, met name als bestuiver voor het ras Chandler.

 

Groei/Kroon

 De Franquette-walnotenboom is een krachtig groeiende boom met een brede kroon. Afhankelijk van de groeilocatie bereikt hij op volwassen leeftijd doorgaans een hoogte van 10 tot 20 meter en ongeveer dezelfde breedte.

Elke bladsteel van de Franquette-walnotenboom draagt 5 tot 9 elliptische of langwerpige blaadjes die een aangename geur verspreiden wanneer ze worden gekneusd.

 

Als jonge boom heeft Franquette een piramidevormige kroon, maar na verloop van tijd ontwikkelt deze zich tot een meer open, uitgespreide en bolvormige kroon. De donkergroene, samengestelde bladeren hebben een lichte geur. In de eerste jaren kan de vorming van de kroon ondersteund worden.

 

Franquette is een laat en robuust ras. Het loopt laat uit en bloeit ook laat. Nadat de bladeren zijn verschenen, komen zowel de mannelijke als vrouwelijke bloemen tevoorschijn. De mannelijke bloemen zijn gegroepeerd in hangende katjes (amenten), terwijl de vrouwelijke bloemen voorkomen in bloeiwijzen met minder bloemen.

De bloeiperiode valt meestal samen met het groeiseizoen van de boom. De mannelijke bloemen bloeien rond 1 mei en de vrouwelijke rond 13 mei (afhankelijk van geografische ligging en jaarlijkse variaties).

 

Dankzij de late bladontwikkeling is Franquette goed bestand tegen late vorst en is het bijzonder geschikt voor gebieden met koude winters, late voorjaarsvorst of algemeen ongunstige klimaatomstandigheden.

Bestuiving

De bestuiving gebeurt voornamelijk met behulp van de wind. Om een effectieve bestuiving te garanderen, wordt aanbevolen om een ander ras in de buurt te planten. Chandler is bijvoorbeeld een goede bestuiver voor Franquette.

 

In walnootgaarden wordt Franquette vaak gebruikt als bestuiver voor Chandler. Afhankelijk van het plantplan moeten er 1 tot 3 Franquette-bomen worden geplant per 30 Chandler-walnotenbomen.

Oogsten

De Franquette-walnotenboom levert regelmatige en grote oogsten. De eerste oogst kan al worden verwacht in het derde jaar, maar een aanzienlijk rendement wordt pas behaald in het zevende of achtste jaar.

 

De oogst van de walnoten kan beginnen wanneer de groene schil zich opent en de walnoot op de grond valt. Een middelbare Franquette-boom levert normaal gesproken een oogst van 30-50 kg op een goede groeiplaats. Een 25-jarige Franquette-boom kan 50-75 kg walnoten produceren. Walnootbomen leveren normaal gesproken elk jaar vruchten zonder de neiging tot afwisseling. Franquette behoort tot de rassen die vrucht dragen aan de uiteinden van de takken.

Kwaliteit van walnoten

Franquette produceert middelgrote, ovale walnoten die 9-12 gram wegen en ongeveer 4,5 cm hoog en 3,8 cm breed zijn.

De walnoot heeft een lichtbruine, middelgrote en volledig gevulde kern. Het gemiddelde gewicht van de kern is 5,5 gram, en deze maakt 45% uit van het totale gewicht van de walnoot. De kwaliteit van de walnoot is uitstekend – hij is zeer smakelijk, voedzaam en gezond, en de olie van hoge kwaliteit is rijk aan onverzadigde vetzuren. De smaak van Franquette-walnoten is zoet, licht gekruid en aromatisch, maar niet bitter, waardoor ze ideaal zijn om te eten. Het is een van de populairste eetwalnoten.

 

De walnoten hebben een dunne, maar stevig gesloten schaal. Het oppervlak van de vrucht is licht ruw, diep geribbeld en heeft een klassiek uiterlijk. Ze zijn gemakkelijk te breken en te pellen.

Oogst

De beste tijd om Franquette-walnoten te oogsten is wanneer de externe, groene en vlezige schil zich opent en de harde noot onthult, en de walnoten op de grond vallen. De rijpingsperiode ligt meestal tussen het einde van september en het begin van oktober.

Ziekteresistentie en vorstbestendigheid

Franquette is zeer vorstbestendig en kan zonder problemen worden geplant op zeer winderige locaties. De walnootboom is resistent tegen antracnose en bacteriële kanker (hoewel het gevoeliger is in zure gronden). De boom is ook goed bestand tegen late voorjaarsvorst.

 

 

Hoogte en groei  Sterke groei

De kroon van de boom

 Dichte kroon

Bloeien

Late bloei. Late start van groei en bloei. Geschikt voor gebieden met lage wintertemperaturen en late voorjaarsvorst.

Bloeiwijze

  Protandrie

Zelfbestuiving

Zelfbestuiving

Bestuiving

 Zeer goede bestuivers voor Lara en Chandler.

Fruitproductie

 Terminale vruchtgroei, maar hoge opbrengst

Vruchten

 Late vruchtzetting

Schil

 Middelgrote (9-12 g), ongeveer 28-32 mm, ronde vruchten.

Schil en vruchtvlees


 Sterke schil met klassiek uiterlijk

 

Walnoot

 Mooie, lichte walnoten, gewicht 5-6 g, gemakkelijk te kraken, uitstekende smaak.

Oogst

 

 

Einde september / begin oktober

Vetzuren

 65%

Het percentage van de kern van de totale hoeveelheid

 45%

Vorstbestendigheid

 Zeer goede vorstbestendigheid

Weerstand tegen late voorjaarsvorst

 Hoge weerstand tegen late voorjaarsvorst

Vatbaarheid voor bacterieel verwelken en anthracnose

 Weerstand tegen anthracnose en bacterieel verwelken